Wat is de pokken?

Wat is de pokken?

Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die wordt veroorzaakt door het pokkenvirus. Tot men ging vaccineren waren er door de eeuwen heen epidemieën op alle continenten met zeer veel slachtoffers. Pokken (variola) is een ernstige infectieziekte die veroorzaakt wordt door het pokkenvirus.

Wat is het verschil tussen waterpokken en pokken?

De ziekte werd gekenmerkt door hoge koorts en grote aantallen blaasjes op de huid, die anders dan bij waterpokken, vooral op de ledematen waren geconcentreerd. Men zou kunnen zeggen dat de pokken de geschiedenis ingrijpend hebben beïnvloed.

Hoe worden pokken verspreid?

Het pokkenvirus wordt van mens tot mens verspreid door druppels vanuit de mondkeelholte (gezichtscontact!) en/of direct contact met het vocht uit de blaasjes en de korsten van een patiënt. Indirect contact (geen gezichtscontact) kan ook leiden tot infectie via geïnfecteerde aerosolen.

Wat helpt tegen windpokken?

Behandeling van de windpokken

  • Voor de blaasjes wordt er meestal een uitdrogende lotion voorgeschreven en, in geval van veel jeuk, ook jeukstillende medicatie.
  • Belangrijk bij windpokken is om, in geval van koorts, geen ibuprofen (Nurofen), maar alleen paracetamol te geven.

Hoe is het pokkenvirus ontstaan?

Duizenden jaren teisterden pokken de mensheid. Waarschijnlijk dook de ziekte zo’n 10.000 jaar voor Christus op, toen de eerste nederzettingen in het noordoosten van Afrika werden gebouwd. De Britse arts Edward Jenner maakte met een wonderlijke uitvinding een einde aan de kwelling: een vaccin. Pokken waren geen pretje.

Hoe herken je de pokken?

Waterpokken start meestal met lichte koorts en hangerigheid bij kinderen. Na 1 of 2 dagen komen er kleine rode bultjes op de huid. De bultjes beginnen op het hoofd of de romp. Op die bultjes ontstaan blaasjes die veel jeuk veroorzaken.

Welke ziekte is uitgeroeid?

Pokken en runderpest Als polio wordt uitgeroeid, is dat de derde keer dat de mens een ziekte compleet weet te overwinnen. In de jaren zeventig gebeurde dat met pokken en in 2010 met de veeziekte runderpest.

Wat helpt tegen waterpokken baby?

Waterpokken gaat vanzelf weer over. De jeuk kan bestreden worden met een koelende vloeistof (lotion alba) verkrijgbaar bij de drogist of apotheek. Daardoor drogen de blaasjes ook sneller in. Mentholgel of menthol-talkpoeder kan bij oudere kinderen ook, maar wordt bij baby’s afgeraden.

Wat te doen bij jeuk windpokken?

Jeukstillend bad Een lauw bad met stijfsel, natriumbicarbonaat of havermout kan de jeuk verzachten. Stijfsel los je gewoon op in het water en laat je kind hierin (desnoods een paar keer per dag) een kwartiertje badderen.

Wat droogt waterpokken uit?

Jeuk bij waterpokken Helaas zorgen de waterpokken blaasjes bij de meeste kinderen voor veel jeuk. Speciaal voor hen heb ik als dermatoloog een middel tegen waterpokken ontwikkeld: Verkoelende Lotion. Dit cosmetische product verzorgt de huid, stilt de jeuk en droogt de blaasjes sneller in.