Wat is de werking van trombocytenaggregatieremmers?

Wat is de werking van trombocytenaggregatieremmers?

Trombocytenaggregatieremmers ook wel plaatjesaggregatieremmers of antiaggregantia genoemd, zijn geneesmiddelen die het vermogen van bloedplaatjes (trombocyten) om samen te klonteren (te aggregeren) verminderen.

Is ascal een Trombocytenaggregatieremmer?

acetylsalicylzuur (als trombocytenaggregatieremmer) hoort bij de groep salicylaten als trombocytenaggregatieremmers.

Wat is trombocyten aggregatie?

Als een bloedvatwand beschadigd raakt, gaan de bloedplaatjes op de beschadigde plek plakken. Ook kunnen de bloedplaatjes aan elkaar plakken, dit wordt aggregeren genoemd. Uiteindelijk ontstaat er dan een stolsel waardoor de vaatwand kan herstellen.

Wat doet een Bloedplaatjesremmer?

Bloedplaatjesremmers. Bloedplaatjesremmers voorkomen dat bloedplaatjes (trombocyten) aan elkaar klonteren en een stolsel vormen.

Wat is de werking van clopidogrel?

Clopidogrel is een anti-stollingsmiddel. Het voorkomt dat er bloedstolsels in de bloedvaten ontstaan. Artsen schrijven het voor na een hartinfarct en bij niet-stabiele angina pectoris (hartkramp).

Wat doen P2Y12 remmers?

P2Y12-remmers: remmen selectief en irreversibel (m.u.v. cangrelor en ticagrelor: reversibel) de P2Y12-ADP (adenosinedifosfaat)-receptor van trombocyten. Hierdoor neemt de binding van fibrinogeen aan de GPIIb/IIIa-receptoren op het oppervlak van de trombocyten onder invloed van ADP af.

Wat is het verschil tussen acetylsalicylzuur en clopidogrel?

Clopidogrelgebruik heeft een verhoogd risico op maagbloedingen doordat het net zoals laaggedoseerd acetylsalicylzuur een trombocytenaggregatieremmend effect heeft. Clopidogrel verschilt echter van laaggedoseerd acetylsalicylzuur: het direct eroderende effect door remming van COX 1-receptoren ontbreekt bij clopidogrel.

Wat is een indicatie om Trombocytenaggregatieremmers voor te schrijven?

clopidogrel/acetylsalicylzuur wordt voorgeschreven bij: Behandeling van een NSTEMI/IAP ACS. Behandeling van een STEMI ACS. Lange termijn, secundaire preventie na een ACS.

Wat betekent lage trombocyten?

Een tekort aan bloedplaatjes wordt ook wel trombocytopenie genoemd. Bij tekort aan bloedplaatjes ontstaan stollingsproblemen in het lichaam. Deze kunnen verschillende verschillende ziekteverschijnselen veroorzaken zoals onderhuidse bloedingen, neusbloedingen of heftige menstruaties.

Wat is de werking van acenocoumarol?

Acenocoumarol remt de vorming van bloedstolsels, zodat niet zo snel opnieuw een bloedvat verstopt kan raken. Van deze preventieve werking merkt u zelf niets, het effect is alleen meetbaar via bloedonderzoek.

Wat is de werking van ascal?

Carbasalaatcalcium verlaagt de koorts en vermindert spierpijn, hoofdpijn, keelpijn en pijn door bijholteontsteking. Het pijnstillende effect begint binnen een half uur en houdt drie tot zes uur aan. De koorts zal ongeveer een uur na gebruik dalen. De koortsverlagende werking houdt ongeveer zes uur aan.